avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 280 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Legislaţie europeană, CEDO, UE, ... recurs in interesul legii care elimina practic dreptul ...
Discuție deschisă în Legislaţie europeană, CEDO, UE, proceduri europene

recurs in interesul legii care elimina practic dreptul la daune morale pe legea 221/2009

daca exista practica CEDO in situatii similare ca si in cazul recursului in interesul legii din toamna anului 2011 privind dreptul la daune morale prevazut de catre legea 221/2009
Cel mai recent răspuns: Mihaela Forogau , Avocat 17:20, 23 August 2012
Stimat forumist,

În acest moment, eu nu am aflat de existența unei decizii CEDO de inadmisibilitate (inadmisibilitate publică, în faza a doua a procedurilor). Recunosc că am făcut și o pauză de documentare pe durata vacanței, dar nu cred că mă înșel în privința inexistenței deciziei.

Este bine de știut că, la Curtea Europeană, deciziile de inadmisibilitate sunt de două feluri:

1. inadmisibilitate vădită, dată în prima etapă a procedurilor CEDO, când această procedură nu este nici contradictorie cu Statul Român, nici publică, neputând fi accesată pe HUDOC,

2. inadmisibilitate pronunțată în a doua etapă, atunci când, din anumite cauze, inclusiv
nefondarea, CEDO, atunci când constată cauza admisibilă în principiu, dar nu constată violarea vreunui drept, sau se pronunță pe anumite excepții, pronunță o atare decizie, motivată și publică.

Cutuma CEDO este ca, atunci când se află mute cauze de același gen, pentru ca să fie creat un precedent cunoscut de toți, să se judece o primă cauză în cea de-a doua etapă,când se va pronunța o decizie/hotărâre publică, decizie/hotărâre care să fie un reper pentru justițiabili.


Evident, pot fi două soluții: pronunțarea unei hotărâri - judgement, în care se constată violarea drepturilor apărate de Convenție, dar și pronunțarea unei decizii - decision as to the admissibility în care se constată inadmisibilitatea, din motivele sus-enunțate.

CEDO, în anumite cazuri, mai ales când creează jurisprudență, poate împărți judecarea cauzei, vorbesc de procedura în faza contradictorie, în alte două etape: mai întâi dă o decizie în care se pronunță admisibilitatea, urmând ca, ulterior, să rezolve problema fondului. De asemeni, CEDO poate pronunța inadmisibilitatea unor articole separat, și admisibilitatea altora, ulterior pronunțând hotărârea.

În concluzie,

Eu sunt convins că într-o cauză de Lege 221, în funcție de împrejurările ei - în principal mă refer la două situații: un proces început înainte de apariția deciziilor de neconstituționalitate sau unul început după acestea,
se va ajunge în cea de-a doua etapă, respectiv procedura contradictorie.

Astfel, vă promit că, de îndată ce aflu de o asemenea decizie, vă voi informa imediat, prin intermediul avocatnet.

Cu stimă.
Ultima modificare: Marți, 21 August 2012
andreigrigoriu, moderator
multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Despre cedo categoric categoric Cam cate plangeri intocmesc Romanii anual catre CEDO si cate ajung sa fie luate in considerare anual? (vezi toată discuția)
De ce sunt asa de putine plangeri la cedo? xuser xuser De ce sunt asa de putine plangeri la CEDO impotriva Romaniei? Domnii magistrati fac abuzuri fara numar... se poate vedea acest lucru pur si simplu din presa ... (vezi toată discuția)
Relatii pentru dosar cedo dactari dactari buna ziua am o actiune trimisa la CEDO de aproape cinci ani . In prinele luni am fost solicitat pt a completa dosarul cu noi documente cea ce am facut Am ... (vezi toată discuția)